Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Oproep tot een week van Nationale bezinning

8 april 2020 om 18:00: - 15 april 2020 om 22:00:

Nederland viert Pasen 2020 thuis..
wo. 8 – wo. 15 april    |    Week van nationale bezinning – nationale site

De afsluiting van deze week op Groot Nieuws Radio
woensdag 15 april van 20.00-21.00 uur

Pasen in een ander jasje…

Voor het thema van deze week gaan we uit van de situatie waar Nederland in verkeert. Het is opvallend dat er in de Bijbel een gedeelte staat waarin veel overeenkomsten staan met het hier en nu. Het gaat om het Bijbelverhaal in Exodus 3-15 waarin een volk gebukt ging onder de druk van hard werken. Hun geroep hierover trok Gods aandacht. En vanaf het moment dat het volk ook nog eens door een onzichtbare vijand stil werd gezet in de huizen, kwam een ommekeer op gang en werd het volk op wonderlijke wijze uitgeleid richting vrijheid. Juist dat verlossingsverhaal vormt de historische grondslag onder Pasen als zevendaags vrijheidsfeest. De week van bezinning staat daarmee in het teken van (geestelijke) vrijheid, en de vraag hoe je die vrijheid kunt vinden. Het programma vind je hieronder.

Programma Pasen 2020 * :

Thema:  “Door de crisis heen richting vrijheid...”

  • wo. 8 april: voorbereidingsdag, met ´s avonds een maaltijd ter nagedachtenis aan Jezus’ verlossingswerk (Lukas 22:15)
  • do. 9 – wo. 15 april: zeven dagen van bezinning, afgesloten met een viering op 15 april: ‘Ik, de HEER ben het die U geneest ‘ (1 Korintiërs 5:7-8; Exodus 15:22-26)
  • zo. 12 april (Eerste Paasdag): viering van Jezus´ opstanding, waarmee de dood niet het laatste woord heeft (1 Korintiërs 15:20)

* Dit jaar valt de viering van de Dag van Jezus’ opstanding (12 april, Eerste Paasdag) precies samen met het tijdschema van Bijbels Pascha. Hier lees je hoe dat zit:

In de kerkgeschiedenis zijn de kerkelijke feestmomenten los komen te staan van de feesten uit de Bijbel. Het Bijbelse Pasen, ofwel Pascha (Pesach), maakt onderdeel uit van een groep van drie voorjaarsfeesten (Leviticus 23:4-14) die in 2020 op de volgende data vallen: 

  • wo. 8 april: Pesach-avond, met aansluitend de Week van Ongezuurde Broden. 
  • do. 9 – wo. 15 april: Week van Ongezuurde Broden (Lukas 22:1), met op de eerste zondag na Pesach-avond het Eerstelingenfeest. 
  • zo. 12 april (Eerste Paasdag): Eerstelingenfeest, dat verwijst naar de dag van Jezus´ opstanding (1 Korintiërs 15:20-23). 

Op Pesach(avond) – waarmee het Bijbelse volk Israël het voorbijgaan van de verderfengel in Egypte herdenkt (Exodus 12:23) – vierde Jezus het Laatste Avondmaal, op de avond voor Zijn kruisiging (Matteüs 26:2). Omdat in Bijbels denken een dag begint met zonsondergang de avond ervoor, is Pesach-avond dezelfde dag als waarop Jezus werd gekruisigd (Lukas 22:15-16). Deze dag valt samen met de éérste dag van de Week van Ongezuurde Broden, en staat bekend als een dag van bevrijding of verlossing.

Gods Geest wil op bijzondere wijze werken tijdens deze feestmomenten, omdat dit onderdeel uitmaakt van Zijn reddingsplan. Het karakter hiervan sluit aan bij het geestelijke doel dat God met de feesten voor ogen heeft.

 

Gegevens

Begin:
8 april 2020 om 18:00:
Einde:
15 april 2020 om 22:00:
Site:
https://www.nederlandviertpasen.nl/