Geplant in het huis van de Heer

Deze overdenking is van Derik Prince Ministries
De rechtvaardige zal groeien als een palmboom, hij zal opgroeien als een ceder op de Libanon. Wie in het huis van de HEERE geplant zijn, die mogen groeien in de voorhoven van onze God. In de ouderdom zullen zij nog vruchten dragen, zij zullen fris en groen zijn, om te verkondigen dat de HEERE waarachtig is; Hij is mijn rots en in Hem is geen onrecht.
(Psalm 92:13-16)

Dit is een prachtig beeld van het leven van iemand die werkelijk rechtvaardig is. Hij wordt vergeleken met twee bomen. Allereerst met een palmboom. Kenmerkend voor een palmboom is dat hij geheel rechtopstaand, vertikaal dus, groeit. En zijn vruchten groeien helemaal bovenin de boom. Met andere woorden: hoe meer we groeien, hoe meer vrucht we dragen. De ceder is de koning van alle bomen, de allermooiste, de meest luisterrijke, en ook dat is een beeld van de rechtvaardige.

De tekst zegt verder dat hij is geplant in het huis van de Heer. Dat woord geplant is belangrijk. Het spreekt van verbondenheid. Sommige christenen zijn nooit bereid ergens geplant te worden. Ze fladderen van de ene plek naar de andere. Ze willen nergens wortelschieten en ze komen nooit tot vrucht dragen. Iemand zei eens in zijn gebed: “Heer, help me te bloeien waar ik ben geplant”. Houd goed in gedachten dat je nergens kunt en zult bloeien, als je niet eerst (ergens) bent geplant.

Omdat ze geplant zijn, zullen de rechtvaardigen ook in hun ouderdom nog vrucht dragen, en wordt hun leven een getuigenis van Gods trouw. Hun leven getuigt: ‘De HEERE is waarachtig; Hij is mijn rots en in Hem is geen onrecht’.
Als je wilt weten hoe het karakter van de Heer is, kijk dan naar het leven van een ware rechtvaardige; in het leven van zo iemand zie je de weerspiegeling van Gods trouw.

 

Vragen

Wat spreekt jou aan in bovenstaande Bijbelteksten of de overdenking?
Wat zegt jou dat?
Hoe zou je daarmee om kunnen gaan?

Gebed

Breng bovenstaande vragen en/of uitkomsten voor jou persoonlijk of voor de ander in gebed en vraag God om jouw onmogelijkheden mogelijk te maken.

Dank- en gebedspunten

Koninklijk huis en regering.

De uitgezonden collega’s en hun familie.

Collega’s die ziek zijn of door een moeilijke tijd gaan.

Het werk van de geestelijk verzorgers.

Onze positie als Christen op de werkplek.

Uitbreiding ontmoetingskringen

Persoonlijke dank- en gebedspunten