Skip to content Skip to footer

RAT I MIR / OORLOG EN VREDE

“Benedici il Signor oh anima mia.” Oftewel: “Bless the Lord o my soul.” In het Kroatisch en Engels klonk dit lied tijdens een van de worshipmomenten op de Adria Interaction Military Christian Conference in Kroatië.

Op donderdagavond arriveerden christelijke (oud-)militairen uit Kroatië, Turkije, Frankrijk, Noord-Ierland, Engeland, Italië en Roemenië in Crikvenica. Er was ook een Nederlandse afvaardiging van de NCOK aanwezig. Op vrijdag leerden we elkaar beter kennen tijdens een excursie naar Pula en nadat we ons officieel hadden voorgesteld, gaf een blinde christelijke singer-songwriter een prachtig concert.

De zaterdag stond in het teken van studie. Met elkaar dachten we in drie lezingen na over oorlog en vrede in de kerk, in families en in de Bijbel. In de middag was er vrije tijd en zochten jonge christenmilitairen elkaar op aan de Adriatische kust om ervaringen uit te wisselen en samen te bidden. In de avond bekeken we een documentaire over de oorlog die in 1991 in Kroatië heeft plaatsgevonden. Er waren een aantal veteranen van deze oorlog aanwezig, wat het speciaal maakte.

Op zondag stond de geschiedenis van Mozes, Aäron en Hur en het gevecht tegen de Amalekieten centraal. Samen stonden ze sterk, terwijl ze zich biddend in de strijd begaven. Met een gebed om vrede en -zoals onze Noord-Ierse broeder uitdrukte- een verlangen naar de komst van de Heere Jezus, gingen we bemoedigd naar huis.